Werk zoeken
Werk.nlJongerenWerk zoekenVolledig: Ontslag

Ontslag

Je leest het regelmatig in de kranten en je ziet het op tv. Bedrijven die failliet gaan, massa-ontslagen, mensen verliezen hun baan. Reden genoeg om onzeker te worden. Want hoe zit het met jouw eigen baan? Kan jouw baas je ook zomaar op straat zetten? Nee, gelukkig niet! Daar zijn allemaal regels voor.

Als je baas jou wil ontslaan, om wat voor reden dan ook, dan moet hij daar eerst toestemming voor vragen. Dat kan bij CWI of bij de kantonrechter. Er moet dan wel een goede reden gegeven worden voor het ontslag. Bijvoorbeeld dat het slecht gaat met het bedrijf en dat er geen geld meer is om jou te betalen. Of omdat jij gestolen hebt van je baas. Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn. 

Jouw kant van het verhaal

jongen kijkt serieus

Natuurlijk wordt er ook geluisterd naar jouw kant van het verhaal. Je moet in ieder geval altijd een brief schrijven waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met het ontslag. Deze stuur je naar je werkgever, personeelschef of aangewezen advocaat van de werkgever. Hiermee laat je zien dat je het er niet mee eens bent en er alles aan wilt doen om ervoor te zorgen dat de situatie werkbaar blijft.

Altijd in verweer

Meisje-roodoranjehaar

Je moet dus eigenlijk altijd in verweer gaan tegen een ontslag. Ook als je de redenen van je baas wel begrijpt. Als je in verweer gaat, heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Als je akkoord gaat met je ontslag, geef je daarmee aan dat je het eens bent met de gronden. Dan maak je echter ook minder kans op het uitbetalen van je contract! Je moet dus zeker weten dat je direct uitzicht hebt op ander werk, als je het ontslag wilt accepteren. Onthoud goed dat je nooit oude schoenen weg moet gooien voordat je nieuwe hebt! 

Hulp krijgen

De hele ontslagprocedure is best ingewikkeld. Lang niet alle aspecten kunnen wij hier behandelen. Er zijn enorm veel gronden of factoren waarop je ontslagen mag worden. Of die je kunt gebruiken om je te verweren tegen een ontslag. Als je het niet helemaal zeker weet, kun je altijd terecht bij een Bureau Rechtshulp. Een rechtshulpbureau zal je in de meeste gevallen het eerste advies gratis geven. Mocht je juridische bijstand nodig hebben, dan kun je misschien aanspraak maken op een pro-deo advocaat. Dit is afhankelijk van je inkomen en vermogen. In dat geval word je gratis bijgestaan door een advocaat. Al moet je vaak wel een eigen bijdrage betalen. De hoogte van het bedrag is afgestemd op je inkomsten. 

Lid worden van een vakbond

Ben je aangesloten bij een vakbond, dan kunnen ze je ook daar altijd helpen met gratis advies. Als je aan het begin van je loopbaan staat, kan dit best handig zijn. Je moet immers nog veel dingen leren over alle procedures. De FNV of het CNV hebben beide een jongerenwebsite met wat goede algemene informatie, ook over ontslagzaken.

Meer informatie

jongen kijkt naar cameraMeer details weten? Surf naar het jongerenloket van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Of bezoek de afdeling Juridische Zaken van het CWI bij jou in de buurt.

Uit de praktijk

Monique: 'Mijn werkgever wil meer gemotiveerde jongeren!'

Lees meer