Werk zoeken
Werk.nlJongerenWerk zoekenWerk zoeken

Ga ervoor!

Als je de eerste keer gaat werken, komt daar veel bij kijken. Hoe zoek je een baan, waar vind je vacatures? Deze site helpt je bij je eerste baan.

Werk zoeken kan op veel manieren. Schrijf je, om te beginnen, in bij het CWI als werkzoekende. Dan kun je gebruik maken van alle informatie en adviezen die het CWI je te bieden heeft. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken tussen de vele vacatures. Maar het CWI kan ook voor je bemiddelen bij een werkgever en je leren hoe je succesvol solliciteert. Ook als je niet de vereiste diploma's hebt kan het CWI nog veel voor je doen. Het CWI adviseert je in ieder geval een startkwalificatie te halen: een mbo-diploma niveau 2 of een havo- of vwo-diploma.

Vacatures

Meisje-donkervrolijk

Vacatures vind je verder op heel veel plaatsen. Er staan personeelsadvertenties in alle kranten - van huis-aan-huisblad tot landelijk dagblad. En op internet zijn allerlei vacaturebanken. Vergeet niet dat mond-op-mondreclame ook vaak prima werkt! Stel je actief op, laat je omgeving weten dat je werk zoekt. Vraag gewoon of iemand een baan voor je weet.

Weet je een bedrijf waar je graag zou willen werken?
Je mag altijd een open sollicitatie sturen! Zie je een vacature, of hoor je via-via dat er een baan beschikbaar is in een bedrijf, dan kun je gericht solliciteren. Hoe je dat aanpakt lees je in de rubriek Solliciteren.

Geen werkervaring? Eens moet de eerste keer zijn!

Tuinders in een kas

Zonder werkervaring kom je moeilijk aan werk. Maar zonder werk doe je geen werkervaring op. Heel oneerlijk. Hoe breek je daar doorheen? Diplomas vergroten je kansen in ieder geval altijd. Maar daarnaast kan het goed zijn om eenvoudig te beginnen. Bijvoorbeeld met vakantiewerk, werk op afroepbasis of uitzendwerk. Je leert bedrijven of organisaties kennen, je doet praktische vaardigheden op, je leert samenwerken met collega's en je leert verantwoordelijkheid te nemen. Dat zijn zaken die meetellen bij sollicitaties!

Wat voor tijdelijk werk ga je doen? Er zijn veel sectoren waar vaak extra menskracht nodig is, vooral in de seizoenspieken. Denk aan de horeca, winkels, toerisme en land- en tuinbouw. Ook in natuurbeheer, bouw, zorg en kinderopvang zijn extra handen vaak welkom. Vanaf je vijftiende heb je recht op het wettelijk minimumloon en verdien je elk jaar wat meer. Wil je meer weten over het minimumloon en arbeidsvoorwaarden voor jongeren? Ga naar Geldvragen.

Ken jezelf!

Zelfkennis kun je niet genoeg hebben. Je hebt het nodig voor je beroepskeuze, je studiekeuze en bij het zoeken van werk. Wie ben je? Wat wil je? Wat vind je leuk en interessant? Waar ben je goed in? En, ook heel belangrijk: wat zijn je zwakke kanten? Die heeft iedereen namelijk. Het scheelt een hoop frustraties en verspilde moeite als je ze kent. Heb je dit allemaal goed op een rijtje? Dan kun je in je sollicitatiebrief veel beter aangeven waarom jij die baan zo graag wilt. Als je weet wat je kwaliteiten zijn, weet je beter welk bedrijf of functie bij je past. 
Hoe leer je jezelf kennen? Tips en tests vind je in de speciale rubriek Solliciteren.

Solliciteren

Bakker met broodjes

Solliciteren is spannend. Je moet aan veel dingen denken en - ook als je je een tikje onzeker voelt - vooral jezelf blijven. Solliciteren begint met de vraag 'is deze functie echt iets voor mij?'. Vervolgens komen de praktische vragen: 'hoe schrijf ik een brief?', 'hoe leg ik mijn motivatie uit?' of 'hoe maak ik een goed cv?'. Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan komt het volgende rondje: 'wat doe ik aan?', 'hoe presenteer ik mezelf?', 'hoe voer ik een goed gesprek?'. Sollicitatiegesprekken vragen een goede concentratie. Je moet er goed met je gedachten bij blijven. Je beantwoordt vragen, maar je stelt ze zelf ook. Je krijgt allerlei informatie, en je moet zelf heldere informatie geven. Je moet jezelf niet kwijtraken in een gesprek, maar ook steeds gericht blijven op je gesprekpartner(s). 

Solliciteren is misschien even wennen maar je kunt het best! Bijna iedereen die werkt, heeft ermee te maken (gehad). Het hoort er gewoon bij. En er is heel veel informatie over. Zo veel dat je er op deze site een aparte rubriek voor vindt: Solliciteren. Je kunt ook een speciale sollicitatiecursus volgen. Het CWI kan je er alles over vertellen.

Arbeidsovereenkomst

Meisje-donkerhaar-koltruitje

Als je gaat werken krijg je een contract, ofwel arbeidsovereenkomst. Ze zijn er in soorten en maten. Voor bepaalde of onbepaalde tijd, voor deeltijders, voor oproepkrachten, voor stagiairs of leerlingen. Kort gezegd gaat het om een overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, voor de andere partij, de werkgever, gaat werken en daarmee loon verdient. Wat moet er in elk geval in zo'n arbeidsovereenkomst staan? Dat jij verplicht bent om te werken, dat je baas jou loon moet betalen en dat degene voor wie je werkt jou mag vertellen wat je moet doen. Verder moet er altijd in staan:

  • Jouw naam en de naam van je baas;
  • De ingangsdatum en de geldigheidsduur van het contract;
  • Wat je werk inhoudt, wat je functie is en wat je moet doen;
  • Onder welke CAO je valt;
  • Hoe hoog je brutoloon is;
  • Wat je werktijden zijn, per dag of per week;
  • Of je een proeftijd hebt en zo ja, hoe lang;
  • Wat de opzegtermijn is, voor jou en voor je baas;
  • Wat voor soort medewerker je bent: thuiswerker, oproepkracht, stagiaire/leerling of gewoon werknemer.

Lees je contract altijd goed door voor je het tekent! Mis je punten, teken dan niet en neem contact op met je baas. Vakantiewerk, pensioen, snipperdagen hoeft je baas niet in het contract op te nemen.

Bekijk ook

Uit de praktijk

Monique: 'Mijn werkgever wil meer gemotiveerde jongeren!'

Lees meer