Werk zoeken
Werk.nlJongerenWerk zoekenUitzendwerk

Uitzendwerk

Ook uitzendbureaus hebben werk voor jou. En niet alleen tijdelijke banen, maar ook veel vaste banen!

Voordelen:

  • Je werkt! (al is dit dan maar tijdelijk, je hebt toch inkomen en doet werkervaring op).
  • Het uitzendbureau bepaalt of je geschikt bent voor het aangeboden werk (de werkgever stelt vaak meer eisen aan opleiding en/of werkervaring). 
  • Je hebt de kans te laten zien wat je allemaal kunt. 
  • Je krijgt een recente referentie die je kunt opgeven bij het solliciteren.
  • Solliciteren naar DE vaste baan wordt gemakkelijker (werkgevers waarderen dat je voor tijdelijk werk je neus niet ophaalt).
  • Bevalt het werk je absoluut niet,dan kun je er elk moment mee stoppen (let wel op de gevolgen voor je uitkering of kinderbijslag!).
  • Dienstverlening van het uitzendbureau is voor jou als werknemer gratis.


Natuurlijk kun je tijdelijk werk ook goed gebruiken om je op verschillende beroepen te oriënteren. Of om de tijd te overbruggen tot een (andere) opleiding of nieuwe baan. 

Inschrijven bij het uitzendbureau

Meld je bij een uitzendbureau. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs en je behaalde diploma's en certificaten mee. Het uitzendbureau bepaalt of je wordt ingeschreven. Is er onvoldoende of geen (tijdelijk) werk, dan zal het uitzendbureau je niet inschrijven.


Het uitzendbureau zoekt zelf bij hun werkgevers naar werk voor jou. Aan de andere kant benaderen werkgevers het uitzendbureau met hun vacatures. Daarna spreekt het uitzendbureau verder met je af; soms ga je eerst kennismaken, maar het komt ook voor dat je ergens direct kunt beginnen.


De werkgever betaalt jouw salaris + een vergoeding (voor administratiekosten en overige kosten) aan het uitzendbureau. Het uitzendbureau betaalt jou je salaris uit. Het is dus echt een misverstand dat het uitzendbureau een gedeelte van jouw salaris inhoudt!!
Jij hebt hoe dan ook ALTIJD recht op het minimumloon, maar regelmatig krijg je van het uitzendbureau meer dan dat bedrag.

Ingeschreven bij het uitzendbureau

Laat af en toe iets van je horen of ga er eens langs. Je bent dan weer op de hoogte van het aanbod aan werk. En de medewerkers daar weten weer dat je bestaat. Ze zullen dan beslist eerder aan je denken wanneer er werk binnenkomt.

Rechten als uitzendkracht

Hoe langer je bij een uitzendbureau werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Uitzendbureaus rekenen daarom in drie fases. Om te weten waarop je recht hebt, moet je dus weten in welke fase je zit.


De drie fases op een rij:


Fase A
De eerste 78 weken (dat is anderhalf jaar) zit je in fase A. Elke week die je werkt bij hetzelfde uitzendbureau telt mee. Het aantal uren dat je werkt en het aantal opdrachtgevers maakt niet uit. De 78 weken hoeven niet op elkaar aan te sluiten. Als je echter 26 weken (een half jaar) niet hebt gewerkt, begin je weer van voren af aan met fase A.

In fase A krijg je alleen loon betaald wanneer je werkt. Kan het uitzendbureau tijdens fase A geen ander passend werk voor je vinden, dan is het niet verplicht om je door te betalen. Ben je ziek terwijl je in fase A aan de slag bent? Dan worden er twee 'wachtdagen' berekend; je wordt dan vanaf je derde ziektedag doorbetaald.


Fase B
Wanneer je na fase A binnen 26 weken weer een uitzendcontract hebt bij hetzelfde uitzendbureau, kom je automatisch in fase B terecht. Als er vóór het aflopen van het contract in fase B geen werk meer voor je is, moet het uitzendbureau een andere baan voor je zien te vinden. Lukt dat niet, dan krijg je gewoon loon doorbetaald tot het einde van het contract. In deze fase krijg je ook vanaf je tweede ziektedag volledige loondoorbetaling. Je blijft hooguit twee jaar in fase B.

In fase B kun je maximaal acht uitzendcontracten aangeboden krijgen. Wanneer het uitzendbureau je een negende overeenkomst wil aanbieden, of als je langer dan twee jaar in fase B zit, ga je automatisch naar fase C. Maar let op, want er zijn wel een paar uitzonderingen:

  • Heb je in fase B tussen twee uitzendcontracten een periode van 13 tot 26 weken niet gewerkt? Dan blijf je in fase B, maar je teller staat dan weer op 'nul'. Je kunt dan vanaf dat moment dus weer twee jaar in fase B blijven, of binnen twee jaar hooguit acht uitzendcontracten aangeboden krijgen.
  • Heb je in fase B tussen twee uitzendcontracten meer dan 26 weken niet gewerkt? Dan begin je weer van voren af aan, in fase A.

Fase C
Fase C is een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Net als in fase B heb je recht op doorbetaling van je loon als het uitzendbureau geen werk voor je heeft. Nadat je contract met het uitzendbureau is afgelopen (bijvoorbeeld wanneer je het zelf opzegt), gelden ongeveer dezelfde regels als bij fase B: werk je langer dan 13 weken niet, dan val je terug naar fase B. Werk je langer dan 26 weken niet, dan begin je weer bij fase A.


Wil je meer weten over het fasesysteem, en over de rechten en plichten die je hebt als je uitzendwerk doet? Kijk dan op de website van ABU, de overkoepelende organisatie voor uitzendbureaus. Daar vind je onder andere een samenvatting van de CAO voor uitzendkrachten.

Vast in dienst na uitzendwerk

Opdrachtgever wil je in dienst nemen?
Gefeliciteerd. Maar je moet het volgende weten: als je hetzelfde werk blijft doen, mag de werkgever geen nieuwe proeftijd afspreken. Een proeftijd mag wel als je ander werk gaat doen. En oude rechten neem je gewoon mee. Je begint dus niet opnieuw met opbouwen. Houd er rekening mee, dat je in de nieuwe situatie van een vast contract een opzegtermijn van een maand hebt.

Uit de praktijk

Monique: 'Mijn werkgever wil meer gemotiveerde jongeren!'

Lees meer