Werken en leren
Werk.nlJongerenWerken en lerenWerken en leren in het buitenland

Meer zien van Europa en je grenzen verleggen?

Ooit eens gedacht aan werken in het buitenland? Om je op weg te helpen, hebben we een aantal punten voor je op een rij gezet. Ook vind je hier veel links naar sites waar je meer informatie kunt vinden. Natuurlijk kun je terecht bij CWI. CWI biedt informatie over leef- en werkomstandigheden in Europese landen en je kunt je bij CWI als werkzoekende oriënteren op werken in het buitenland.

Op de volgende punten wordt dieper ingegaan:

  • Waar moet je op letten?
  • Werken in het buitenland als seizoensmedewerker of met een vaste baan?
  • Zijn er mogelijkheden om een taal te leren in het buitenland?
  • Wat moet je doen als je als vrijwilliger in Europa wil werken?
  • Mag je met een uitkering naar het buitenland?
  • Kun je een opleiding volgen binnen Europa?
  • Wil je werken buiten Europa?  

Waar moet ik op letten als ik in het buitenland wil gaan werken?

Als je naar het buitenland gaat, moet je in het bezit zijn van documenten, zoals een geldig paspoort. Ook dingen als verzekering en belasting zijn belangrijk.

Meer info: www.werk.nl en EURES-portaal www.europa.eu.int.

Werken in het buitenland als seizoensmedewerker of een met vaste baan?

Een unieke kans om in je vakantie of na je studie werkervaring op te doen in een prettige omgeving. Zie jij Donald Duck al als je collega? Er zijn voldoende vacatures bij Disneyland. Of zie je jezelf eerder in wat exclusievere oorden, zoals bij Club Med? Dit zijn maar twee voorbeelden in Frankrijk. Er zijn echter voldoende mogelijkheden in de andere 28 landen van de EU/EER.

Zijn competenties als doorzettingsvermogen, dienstverlenend, onderzoekend, zelfstandig en in een team kunnen werken je niet vreemd? Beheers je een moderne taal?

Klik dan op de volgende link: EURES-portaal www.europa.eu.int  en www.werk.nl (werken in het buitenland).

Bovenstaande sites kun je ook raadplegen als je toch liever een vaste baan hebt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de ICT of als callcenter-medewerker in Ierland. Of werk je misschien liever in de agrarische sector?

Een site met zomerseizoensbanen in de EU is www.eurosummerjobs.com.

Leer een taal in een ander land van de EU!

Leren van een andere taal moeilijk? Het gaat een stuk makkelijker als je in het land zelf gaat wonen! Een bijkomend voordeel is dat je je beter kunt 'inleven' in het desbetreffende land, contact maakt met de plaatselijke bevolking en  kennismaakt met hun cultuur.

Ga naar www.language-learning.net en vind het juiste instituut.

Vrijwilligerswerk in Europa?

Bij het zoeken naar werk in het buitenland denk je niet gelijk aan vrijwilligerswerk. Maar als je het moeilijk vindt om een baan te vinden en je wilt toch iets doen, is het een mooie kans. Je doet werkervaring op die je later weer kunt gebruiken bij het zoeken naar een betaalde baan.

De voordelen zijn dat je begeleiding, onderdak, zakgeld en taaltraining krijgt. Je hoeft niet zelf op zoek naar organisaties of projecten. Programma Jeugd heeft een lijst van zendorganisaties en vrijwilligersprojecten samengesteld: www.programmajeugd.nl.

Ook op EURES-portaal www.europa.eu.int vind je veel informatie. Je kunt hier ook een persoonlijk advies krijgen door een aantal vragen te beantwoorden.

Met een uitkering naar het buitenland?

Heb je een WW-uitkering en wil je je kansen gaan beproeven in het buitenland? In bepaalde gevallen  mag dat. Je mag dan je uitkering voor drie maanden meenemen naar het buitenland. De regels waar je in Nederland aan moet voldoen, gelden ook in een ander land van de EU. Kijk op www.uwv.nl (folder werken in het buitenland) of bespreek dit alles met je casemanager van UWV.

Het studeren nog niet moe?

Wat zou je ervan denken om in een ander land dan Nederland binnen de Europese Unie te gaan studeren? Samen met studiegenoten uit alle EU-landen? Het is zeker een goede voorbereiding op een internationale carrière.

Er zijn veel mogelijkheden voor beroeps- en hoger onderwijs. Als je een jaar voor vertrek begint, heb je ruim de tijd om alles goed te regelen. Maar waar begin je nu? Vraag jezelf af: wat wil ik met de studie bereiken, wat wil ik studeren? Dus houd je wel van een beetje uitdaging en ben je op zoek naar je grenzen?

Meer informatie: EURES-portaal www.europa.eu.int en www.studereninhetbuitenland.nl.

Uitwisselingsprogramma's

Een groepsuitwisseling is een activiteit met minimaal 2 groepen jongeren uit minimaal 2 landen. Jullie maken zelf een programma rond een bepaald thema. Dat kan iets interactiefs, intercultureels, enz. zijn. Doel is dat je leert van elkaar.

Als voor jou een groepsuitwisseling dé manier is om Europa te ontdekken, kun je daar mogelijk subsidie voor krijgen. Wist je dat je ook zelf een groepsuitwisseling kunt organiseren van een week of langer? Info op www.programmajeugd.nl.

Er zijn ook mogelijkheden om een uitwisselingsprogramma te volgen via een instelling voor hoger onderwijs. Bijna alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland hebben uitwisselingsovereenkomsten gesloten met buitenlandse instellingen. Hierin zijn o.a. begeleiding ter plaatse, huisvesting, studiepunten, verzekeringen en een beurs opgenomen. Voor meer info kun je contact opnemen met het bureau buitenland of het internationaal contactpunt van je hogeschool of universiteit.

Stage in Europa

Wil je iets anders dan een stage bij een werkgever bij jou om de hoek?

J
e kunt eventueel in aanmerking komen voor een Leonardo da Vinci-beurs. Neem hiervoor contact op met je stagebegeleider. De beurs wordt niet aan jou persoonlijk toegekend, maar aan de onderwijsinstelling waar je een opleiding volgt. Kijk op EURES-portaal www.europa.eu.int.

Het vinden van een stageplek is tijdrovend en vergt ook een goede voorbereiding, dus ook een stage in het buitenland. Van belang is dat jij je inleest over de wetgeving en de gezondheidszorg in dat land. Deze is anders dan in Nederland. Huisvesting, vervoer en de alledaagse zaken hier zijn natuurlijk ook in het buitenland van belang!!

Wil je meer weten over de praktische zaken die komen kijken bij een stage? Kijk eens
 op www.go-europe.nl.

Bij het vinden van een Europese stage kun je goed gebruik maken van internet. Je vindt hier veel verschillende stagebanken. Kijk bijvoorbeeld eens op www.europlacement.nl

Wil je werken buiten Europa?

Vind je Europa nog te dichtbij? Misschien is werken buiten Europa dan iets voor jou. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je meer dingen moet regelen, bijvoorbeeld een visum.

De populairste landen om in te werken buiten Europa zijn Australië, de Verenigde Staten en Canada. Meer informatie over werken in deze landen vind je op de website van Jobnews.

Werken en leren

Links

We hebben voor jou geprobeerd een compleet overzicht te maken van alle websites en links die je verder op weg kunnen helpen naar werk en/of een opleiding. Ben je geïnteresseerd in een overzicht van BBL- of BOL-trajecten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Lees meer