Werken en leren
Werk.nlJongerenWerken en lerenWerken en leren

Werken en leren

Werkend leren? Of gewoon hele dagen naar school en stage lopen? Het kan allemaal. Er zijn zoveel mogelijkheden dus ook zeker iets voor jou. Wij zetten hier de mogelijkheden voor jou op een rijtje. Want een goede toekomst begint bij een goede opleiding! Of in ieder geval met een startkwalificatie!

Iedereen leert op zijn eigen manier, dus ook werken en leren is voor iedereen anders. Daarom zijn er ook verschillende mogelijkheden voor werken en leren. Met de leerroutes Beroepsbegeleidende Leerweg en Beroepsopleidende Leerweg kan iedereen op zijn eigen manier werken en leren combineren.

Leerlingplaatsen (BBL)

Meisje-donkervrolijk

Kun jij niet zo goed stil zitten? Maar wil je toch een diploma halen zodat je kans maakt op een goede baan? Dan is de BBL zeker wat voor jou! Want daar kun je een vak leren zonder hele dagen in de schoolbanken te zitten. Je werkt drie of vier dagen per week in een bedrijf en je gaat één of twee dagen naar school voor de theorievakken. 


Een BBL-traject duurt meestal twee jaar. En tijdens die twee jaar verdien je soms ook al geld. Hoewel dat natuurlijk nog niet zo heel erg veel is. Om meer te verdienen moet je natuurlijk eerst je diploma halen. Lijkt het je wat? Kom langs bij het CWI. Want daar vind je veel informatie over 'werken en leren'.

Wat zijn de eisen?

Je moet zelf een baan zoeken bij een bedrijf dat jou in je BBL wil begeleiden. Hoe je dat doet, lees je in de rubriek Aan het werk!. En je moet je inschrijven bij een ROC (Regionaal Opleidings Centrum). Om de BBL te doen, moet je meestal zestien zijn. Voor sommige opleidingen moet je zelfs ouder zijn. Maar dat kan het ROC waar je de opleiding wilt volgen je precies vertellen. Een schooldiploma is niet altijd noodzakelijk. Zijn je kwalificaties toch onvoldoende, dan kun je via schakelklassen of het kmbo instromen in de opleiding van je keuze. Meer informatie hierover vind je in Back to school onder Doorschakelen!

Stageplaatsen (BOL)

jongenBij beroepsopleidingen waarin je niet werkt maar naar school gaat, hoort een stage. Net als werkend leren in de BBL valt een stage onder de zogenaamde beroepspraktijkvorming. Stage lopen doe je 20 tot 60 procent van je totale opleidingstijd. Het levert je niet alleen praktijkervaring op, maar ook vaak leuke contacten en soms zelfs een baan. Er zijn 'snuffelstages' waarin je vooral kijkt wat het werk zoal inhoudt. En er zijn stages waarin je min of meer meedraait in het bedrijf waar je stage loopt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als goedkope kracht wordt gebruikt: je bent er om wat te leren. Als je geen stagebegeleiding van het bedrijf krijgt, moet je dat direct doorgeven aan je opleiding. 

Krijg ik een contract?

Ja. Je krijgt een Beroepspraktijkovereenkomst (BPVO). Hierbij zijn drie partijen bij betrokken: de werkgever, de leerling of stagiair(e) (als die minderjarig is een ouder of andere wettelijke vertegenwoordiger) en de opleidingsinstelling (het ROC). Alle drie de partijen hebben rechten en plichten, die in de overeenkomst worden vastgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als werkzaamheden, leerdoelen, leerresultaten, begeleiding, reiskosten en beloning. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. 
Houd er rekening mee dat je niet altijd betaald krijgt!

De overeenkomst eindigt op de dag dat je examen doet. Of op de laatste dag van de overeengekomen stageperiode. Je hebt een proeftijd en een termijn om tussentijds op te zeggen - en die heeft de werkgever natuurlijk ook! Meer weten over contracten? Ga naar de Helpdesk en kijk onder Geldvragen, of stel je vraag aan een CWI-adviseur.

Krijg ik begeleiding?

Er wordt behoorlijk veel eigen initiatief en zelfstandigheid gevraagd in de beroepspraktijkvorming. Maar natuurlijk sta je er niet alleen voor. Als het goed is, is er in het bedrijf waar je werkt een praktijkopleider om je te coachen. En je hebt een begeleider bij je opleidingsinstelling. Dus je krijgt steun in de praktijk en in de theorie. Schaam je nooit om daar gebruik van te maken, want ze zijn er voor jou!

Omscholen

Soms loop je vast in je werk. Of je ontdekt dat je met je vak niet aan de bak komt. Het kan ook gebeuren dat je je werk door ziekte of een ongeluk niet meer kunt doen. Dat betekent niet dat er voor jou geen toekomst meer is. Misschien is omscholing de oplossing voor jou. Het CWI helpt je hier graag bij op weg.
Er zijn veel verschillende trajecten voor omscholing of bijscholing. Afhankelijk van je situatie en je wensen kun je een BOL-traject volgen (in voltijd of in deeltijd, het laatste is meestal 's avonds), of een leerlingplaats zoeken voor een BBL-traject. Voor langdurig werklozen en voor mensen die door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid in een reïntegratieprocedure zitten, zijn er subsidiemogelijkheden. Kom naar het CWI voor meer informatie zodat je in de toekomst weer een baan vindt die bij je past.

Meer informatie over werken en leren

Kijk eens op www.kennisnet.nl. Praat op school met je decaan over de mogelijkheden werken en leren te combineren. Zit je niet meer op school? Loop eens binnen bij het CWI. Neem je toekomst in eigen hand en ga ervoor!

Werken en leren

Links

We hebben voor jou geprobeerd een compleet overzicht te maken van alle websites en links die je verder op weg kunnen helpen naar werk en/of een opleiding. Ben je geïnteresseerd in een overzicht van BBL- of BOL-trajecten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Lees meer