Geldvragen
Werk.nlJongerenGeldvragenFAQ Geld Arbeidsvoorwaarden

Geld & Arbeidsvoorwaarden

Hier vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over arbeidsvoorwaarden.

CAO, werktijden en pauze? Hoe zit dat nou allemaal?
Hier hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een CAO precies?

CAO is een afkorting die staat voor Collectieve Arbeids Overeenkomst. In gemakkelijk Nederlands zou je kunnen zeggen dat het een arbeidsovereenkomst is voor iedereen die hetzelfde soort werk doet. In een CAO staan afspraken over alles wat met geld te maken heeft, bijvoorbeeld lonen, vakantiegeld, reiskosten, ziektegeld. Er staan ook andere belangrijke zaken in: ontslag, werktijden, of recht op vrije dagen, bijvoorbeeld bij een bevalling of een bruiloft. Verder staat er in voor wie de CAO geldt en hoe lang hij geldig is. 

Een CAO is bedoeld om je zekerheid te geven over je rechten en plichten en je arbeidsvoorwaarden. Je kunt dit niet allemaal in je eentje regelen met je baas, dus hebben vakbonden en werkgeversorganisatie dit gedaan. In je arbeidsovereenkomst staat onder welke CAO je valt. Heb je vragen over dingen als het recht op vrije dagen voor je verhuizing, of het juiste loon? Zulke vragen kun je aan je baas stellen, maar de antwoorden staan ook in de CAO. Het bedrijf waar je werkt heeft de CAO meestal beschikbaar in de vorm van een boekje. Dat krijg je van je baas, of je kunt het opvragen bij de afdeling Personeelszaken. 

 

 

top

Moet ik overwerken?

Wanneer je door blijft werken na je officiële werktijd, dan ben je aan het overwerken. Dit kan niet onbeperkt. Je moet elke dag een rustperiode hebben van 11 uur. Deze 11 uur moet in elk geval liggen tussen 10 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends of 11 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends. 
 
Je bent trouwens niet verplicht om over te werken, je mag weigeren. Dat kan in de volgende gevallen: 

  • Als de wet wordt overtreden: dus als je wordt gevraagd langer te werken dan wettelijk is toegestaan;
  • Als de CAO regeling wordt overtreden. In CAO’s is geregeld hoeveel je mag overwerken. Er is vaak een maximum aan gesteld. Ook is in de CAO geregeld hoeveel je betaald krijgt voor je overwerk;
  • Als de algemene regel wordt overtreden. De algemene regel is dat je als werknemer binnen redelijke grenzen bereid moet zijn om soms over te werken. Is het zo dat je niet meer ‘soms’ over moet werken maar regelmatig, en zo veel dat het niet meer redelijk is te noemen, dan wordt de algemene regel overschreden.

 

top

Hoe vaak mag ik pauze houden?

Na een paar uur (hard) werken is het lekker als je een half uurtje niets hoeft te doen. Over pauzes is in de wet het volgende vastgelegd: als je werk 4,5 tot 8 uur duurt, heb je recht op minimaal een aaneengesloten half uur pauze. Werk je langer dan 8 uur dan heb je recht op minimaal 3 kwartier pauze, waarvan een half uur aaneengesloten moet zijn. Het kan zijn dat in de CAO van jouw bedrijf andere afspraken zijn gemaakt over pauzes. Je pauzes worden overigens doorbetaald.

top

Zijn er regels voor werktijden?

Daar zijn regels voor afhankelijk van je leeftijd.

In principe mag je vanaf je vijftiende werken. Op deze leeftijd mag je op een schooldag maximaal twee uur werken. Op een dag dat je niet naar school hoeft is dat maximaal 8 uur. Per week komt dat neer op 12 uur in een schoolweek en 40 uur in een vakantieweek. Je mag lang niet alle werkzaamheden verrichten. Op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je een uitgebreid overzicht van wat wel en wat niet mag. 

Als je 16 of 17 bent mag je wat langer werken. Maar niet meer dan 9 uur per dienst. Per vier weken mag je 40 uur werken. 
Als je 18 jaar of ouder bent dan mag je maximaal 45 uur per week werken.

Op www.szw.nl vind je alle regels omtrent werken en beloning

top

Werken en leren

Links

We hebben voor jou geprobeerd een compleet overzicht te maken van alle websites en links die je verder op weg kunnen helpen naar werk en/of een opleiding. Ben je geïnteresseerd in een overzicht van BBL- of BOL-trajecten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Lees meer