Geldvragen
Werk.nlJongerenGeldvragenFAQ: Geld loon

Geld & Loon

Hier vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over loon en zo.

Hoeveel kan ik nou eigenlijk verdienen met mijn leeftijd?
Wat is het minimale dat ik moet verdienen? Vind hier je antwoord.

Wat staat er op een loonstrookje?

Elke maand moet je van je werkgever een loonstrookje krijgen. Hierop moet in ieder geval staan wat je bruto- en nettoloon is. Ook moet je op je loonstrookje kunnen zien welke bedragen er van jouw brutoloon worden gehaald om premies en dergelijke te betalen. Snap je je loonstrookje niet, ga dan naar je baas of de personeelsfunctionaris in jouw bedrijf.

top

Wat is het minimum jeugdloon?

Bijgaand staat een link naar de minimum jeugdlonen per 1 januari 2006. Het minimum jeugdloon geldt voor jongeren van 15 tot en met 22 jaar. De netto bedragen kunnen per bedrijf verschillen. Het zijn globale bedragen. Voor deze info zie: SZW over lonen  

top

Heb ik met een handicap recht op gelijke betaling?

Je kunt een handicap hebben waardoor je moeite hebt met bepaalde soorten werk. Of met het tempo van het werk. Maar als je hetzelfde werk doet als iemand zonder handicap, heb je recht op hetzelfde loon. Je werkgever of jijzelf kunnen subsidie krijgen om je werkplek aan te passen. Of om het vervoer tussen het werk en jouw huis makkelijker en goedkoper te maken. Er bestaan trouwens ook speciale beroepsopleidingen. Meer over handicap en werken kun je lezen in de rubriek Aan het werk!.

top

Vakantiegeld

Je hebt recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is 8% van je brutoloon en komt boven op je (minimum)loon. Meestal krijg je je vakantiegeld 1 keer per jaar uitbetaald. Als je stopt met werken wordt het vakantiegeld dat je tot dan toe hebt opgebouwd meteen uitbetaald.

top

Hoe weet ik wat ik verdien?

Bespreek altijd hoeveel je met werken gaat verdienen tijdens het sollicitatiegesprek. Vraag of het om 'bruto' of 'netto' loon gaat en controleer je eerste loonstrookje goed. Je moet minstens het minimumjeugdloon krijgen (zie hieronder). Zorg dat je weet hoeveel dit is voor jouw leeftijd voordat je het gesprek begint (lees ook even de tips in de rubriek Solliciteren!). Als je één of twee dagen per week naar school gaat, hoeft je baas die dagen niet uit te betalen.

top

Waar bestaat mijn loon uit?

De hoogte van je loon wordt niet alleen bepaald door het aantal uren dat je hebt gewerkt maar ook door je leeftijd. Het brutoloon is het loon dat je officieel verdient volgens de CAO die bij jouw functie of bedrijfstak hoort. Van dit loon moeten Loonbelasting en verzekeringspremies betaald worden. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te regelen of uit te rekenen: de werkgever doet dit voor je. Wanneer van je brutoloon alle belastingen en verzekeringspremies betaald zijn, blijft je nettoloon over. Dit is dus het bedrag dat je elke maand op je rekening gestort krijgt.  

 

top

Verdien ik meer met zwart werken?

Als je wit werkt, dan betaalt je werkgever voor jou verplichte belastingen en premies. Bij zwart werken doet hij dat niet. Dit is tegen de regels en dus strafbaar! Houd je je niet aan de regels, dan werk je zwart. Dit kan gunstig lijken, omdat het lijkt dat je meer verdient dan volgens de CAO. Het nadeel is echter dat je niet verzekerd bent tegen bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk op je werk. Normaal gesproken krijg je dan een (ziektewet)uitkering. Als je zwart werkt, krijg je dat niet, omdat je werkgever geen premies en belastingen voor jou heeft betaald. Ook heb je als zwartwerker vaak geen recht op doorbetaalde vakantiedagen en op vakantiegeld. Het is voor je werkgever gunstiger als jij zwart werkt, maar voor jou dus niet! Je weet zeker dat je niet zwart werkt als:

· Je een arbeidsovereenkomst hebt met je werkgever, die door jullie allebei is ondertekend; 
· Je regelmatig een loonstrookje krijgt; 
· Je loon op je bankrekening wordt gestort; 
· Je een loonbelastingverklaring hebt ingevuld;
· Als je bent aangemeld bij de bedrijfsvereniging en het ziekenfonds.

 

top

Werken en leren

Links

We hebben voor jou geprobeerd een compleet overzicht te maken van alle websites en links die je verder op weg kunnen helpen naar werk en/of een opleiding. Ben je geïnteresseerd in een overzicht van BBL- of BOL-trajecten? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Lees meer