Geldvragen algemeen

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over geld. 'Money makes the world go around!'

Brutoloon, nettoloon, vakantiegeld? Hoe zit dat nou allemaal?
Hier hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Meer informatie

Natuurlijk kan een adviseur van het CWI je helpen als je met geldvragen zit. De volgende websites helpen je echter ook op weg:

· www.ib-groep.nl 
· www.kinderrechtswinkel.nl
· www.nibudjong.nl
· www.grijpjekansen.nl
· www.nibud.nl
· www.svb.org
· www.belastingdienst.nl
· www.euro.nl
 

top

Onderhoudsplicht

Wat moeten mijn ouders wettelijk bijdragen aan mijn onderhoud?
Je ouders hebben de plicht om voor jou te zorgen tot je 21 jaar bent. Dat betekent niet dat je ouders alles voor je moeten kopen wat je hartje begeert. Ze zijn echter wel verplicht voldoende bij te dragen aan wat het kost om jou gezond op te voeden en verzorgen. Daarnaast wordt van hen verlangd dat ze de kosten van jouw studie betalen. Hoe hoog het bedrag moet zijn dat je ouders aan je besteden, is nergens vastgelegd. Het hangt af van het inkomen van je ouders. 

Wat valt er zoal onder de onderhoudsplicht? Voeding, zakgeld en kleedgeld bijvoorbeeld, maar ook je ziektekostenverzekering, lesgeld of een nieuwe bril. Wil je er meer over weten, dan kun je terecht bij een JIP, een Jongeren Informatie Punt. JIP geeft informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, rechten en plichten, seks en vrije tijd. In veel plaatsen in Nederland vind je een JIP, soms in een bibliotheek, buurthuis of school of als apart informatiepunt. Je kunt anoniem en gratis bij een JIP terecht met je vragen. Kijk op www.jip.org voor meer informatie. Je kunt ook terecht bij een jongerenrechtswinkel (www.kinderrechtswinkel.nl). En kijk ook eens op de websites www.overheid.nl/jeugd of www.sjn.nl/16ofzo.

Hoe zit het als ik nog geen 18 ben?
Ben je nog onder de achttien jaar, dan ontvangen je ouders kinderbijslag voor jou.  Daarmee kunnen zij een deel van hun onderhoudsverplichtingen financieren. Woon je niet meer thuis? Ook dan kunnen je ouders kinderbijslag ontvangen. Ze moeten dan wel aantonen dat ze jou onderhouden. Zodra je naar een hogere beroepsopleiding gaat, wordt de kinderbijslag vervangen door studiefinanciering. Of je ouders nog kinderbijslag krijgen, is afhankelijk van jouw inkomen. 

Als je werkloos of arbeidsongeschikt bent, hebben je ouders ook recht op kinderbijslag. Je moet dan wel bij het CWI ingeschreven staan voor minimaal 19 uur per week. 

En hoe zit het tussen de 18 en 21?
Ben je ouder dan 18 jaar, maar nog geen 21? Je ouders kunnen dan geen kinderbijslag meer ontvangen. Maar als jij een opleiding volgt, krijg jij zelf een tegemoetkoming in de studiekosten of studiefinanciering. Ook al ontvangen je ouders geen geld meer waarmee zij (een deel van) de onderhoudsverplichtingen kunnen financieren, zij blijven onderhoudsplichtig totdat jij 21 jaar bent. Hoeveel je ouders moeten bijdragen is onder andere afhankelijk van de vraag of jij nog thuis of op jezelf woont en of je studeert of werkt. Meer informatie over studiefinanciering vind je ook bij de Informatiebeheergroep, www.ib-groep.nl.

 

top

Wat gebeurt er als ik ziek ben?

Als je gewoon een dagje ziek bent, is er niet zoveel aan de hand. Je krijgt die dag gewoon uitbetaald. Bij langdurige ziekte wordt het verhaal ingewikkelder. Surf voor deze informatie naar de pagina ‘ziek’ op deze site.   

Wat is de WAO?
Als je langer dan twee jaar ziek bent, word je gekeurd. Word je afgekeurd (je kunt je werk niet meer doen) en heeft je werkgever geen ander werk voor je, dan hoeft je werkgever je niet meer te betalen. Je komt dan in de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Als je een jonggehandicapte bent, kun je onder de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) vallen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je:

· in Nederland wonen;
· op je 17e verjaardag arbeidsongeschikt zijn of na je 17e verjaardag arbeidsongeschikt worden en in de 6 maanden daarvoor gestudeerd hebben;
· 52 weken aaneengesloten arbeidsongeschikt zijn geweest;
· rechtmatig in Nederland verblijven (dus een verblijfsdocument hebben of de Nederlandse nationaliteit hebben).

De hoogte van je WAO- of Wajong-uitkering en hoe lang je die krijgt, is afhankelijk van je leeftijd. 

Meer over de WAO lees je op de pagina ‘Ziek, wat nu?’.

top

Als ik werkloos ben, kom ik dan zomaar zonder geld te zitten?

Je komt in Nederland gelukkig niet zomaar zonder geld te zitten, daar zijn voorzieningen voor. Wanneer je minimaal 18 jaar bent en niet in je levensonderhoud kunt voorzien, heb je recht op een bijstandsuitkering. Je moet dan wel op zoek gaan naar een baan. Het CWI kan je daarbij helpen.

Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?
Een WW-uitkering vraag je aan bij het CWI. Je moet je bij het CWI melden zodra je weet dat je contract afloopt. Dit moet je maximaal 3 maanden voor je contract afloopt, doen. Daarnaast moet je de leetste 39 weken minimaal 26 weken gewerkt hebben.

De hoogte van de uitkering is 70% van je laatstverdiende loon. Of je deze 70% ook krijgt, is afhankelijk van hoe lang je hebt gewerkt. Je moet minimaal 4 jaar van de 5 jaar die je hebt kunnen werken, hebben gewerkt. Dit wordt de 4-uit-5-eis genoemd. Is dit niet het geval, dan kun je in aanmerking komen voor een kortdurende uitkering: 70% van het minimumloon gedurende een half jaar. Komt je uitkering onder het sociaal minimum, dan kun je een toeslag aanvragen bij het CWI. Behalve als je jonger bent dan 21 en nog thuis woont. Dan heb je geen recht op een toeslag.

Je krijgt de uitkering niet zomaar. Je moet echt heel erg je best doen en gedaan hebben om een baan te vinden. Het CWI kan je daarbij helpen.

top