Weer naar school
Werk.nlJongerenWeer naar schoolVolledig: Weer naar school

Wat heb jij in huis?

Voor mooie banen worden vaak mooie diploma's gevraagd, dus voordat jij aan je droombaan kan beginnen, zul je de schoolboeken in moeten. Op school krijg je de theorie die een mooie basis vormt voor de praktijk.

Een goede basis is natuurlijk onmisbaar voor een stabiele carrière!

Bewijs wat je kan!

Meisje-Bruinhaarmetpen

Terug naar school. Maar welke? In Nederland heb je heel veel mogelijkheden om te leren. Er is altijd wel een scholingstraject te vinden dat bij je past. En ook als je je keuze hebt gemaakt maar het valt tegen kun je nog naar een andere opleiding.

Daar is helemaal niets mis mee! Je bent jong en je mag gerust de tijd nemen voor beslissingen over je toekomst. Zorg alleen wel dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden. Denk goed na over vakken die je kiest, of het profiel waarin je verder wilt. Je keuze van nu is belangrijk voor het werk dat je later kunt gaan doen.

Heb je al werk, maar valt het tegen of word je ontslagen? Ook dan is het helemaal niet gek om terug te gaan naar school. Ga naar de rubriek Wat wil jij worden? voor praktische tips en beroepskeuzetesten. Want de juiste opleiding brengt jouw toekomstdromen al een heel stuk dichterbij!

Opleidingen bij het ROC

Bij een ROC (Regionaal Opleidingscentrum) vind je het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs), kmbo (kort middelbaar beroepsonderwijs), mbo (middelbaar beroepsonderwijs), dag- en avondonderwijs voor volwassenen en de basiseducatie (bijvoorbeeld Nederlands voor buitenlanders). Voor de verschillende opleidingstypes gelden aparte eisen. Wil je daar meer over weten, ga dan eens langs bij het ROC bij jou in de buurt, of bel ze op. Je schooldecaan heeft er ook informatie over. 

In de Agenda voor opleidingen vind je informatie over open dagen die de ROC's organiseren. Op zo'n dag kun je rondkijken, informatie verzamelen en praten met decanen en scholieren. Zo ontdek je of een school of opleiding bij je past.

TIP 
Begin nooit 'zomaar' aan een opleiding. Want je hebt maar een beperkt aantal jaren recht op studiefinanciering. Weet je nog helemaal niet wat je wilt? Vraag dan naar de oriëntatiemogelijkheden die de verschillende ROC's bieden. Vergeet ook de rubriek 'Wat wil jij worden?' op deze site niet! Sommige scholen voor hoger onderwijs hebben een oriëntatiejaar. Het kmbo geeft oriëntatiecursussen van een jaar voor jongeren vanaf 16 jaar. Informeer ernaar bij het ROC bij jou in de buurt!

Werken en leren

Krijg jij het al helemaal benauwd bij het idee om hele dagen op school te zitten? Geen ramp, ook voor jou is er een passende oplossing. Bij een ROC kun je een vak leren en werken tegelijk. Zo kun je bijvoorbeeld drukker, kok, loodgieter, onderwijsassistent, lasser of schilder worden. Je werkt drie of vier dagen in een bedrijf. En je gaat een of twee dagen in de week naar school. In het mbo wordt dit de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) genoemd: de. De algemene term voor werkend een vak leren is beroepspraktijkvorming. Er zijn allerlei verschillende werk/leertrajecten. Je leest er meer over in de rubriek Werken en leren.

Stage lopen

Ook als je je opleiding helemaal op school doet - dus in de BOL, de Beroepsopleidende Leerweg - ga je de praktijk in. Je gaat stage lopen, tussen de 20% en 60% van je totale opleidingstijd. Dat wordt, net als een leerling-plaats in de BBL, beroepspraktijkvorming genoemd. Het ROC heeft meestal contacten met bedrijven in de omgeving die stageplaatsen aanbieden. Ga naar de rubriek Werken en leren voor meer informatie over stages.

Doorschakelen!

Vanaf je zestiende kun je via zogenaamde 'schakelcursussen' vaak instromen in een beroepsopleiding waarvoor je het vereiste schooldiploma (nog) niet hebt. Het programma wordt dan aan jouw eigen mogelijkheden en kennis aangepast. Het is ook bedoeld voor jongeren die tweetalig zijn, dus bijvoorbeeld thuis Arabisch spreken en op school Nederlands. De schakelcursussen worden gegeven in het kmbo en duren één of twee jaar. Deze opleidingen zijn een goede opstap naar een mbo-diploma waarmee je prima aan de slag kunt. Het kmbo heeft voltijd- en deeltijdopleidingen. Vraag je schooldecaan naar de mogelijkheden of kom langs bij het CWI voor informatie over deze trajecten.

Omscholen

We kunnen allemaal wel een oorzaak verzinnen waardoor een baan of opleiding soms niet lukt. Dan ga je natuurlijk niet bij de pakken neerzitten maar op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Toekomstplannen maken kan altijd! Er zijn verschillende trajecten voor omscholing of bijscholing. Kijk hiervoor eens onder Werken en Leren. Voor langdurig werklozen en voor mensen die door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid in een reïntegratieprocedure zitten zijn er subsidiemogelijkheden. Het CWI helpt je graag bij het maken van nieuwe plannen.

Geen zin in school?

We hebben allemaal wel eens een dag dat je geen zin hebt. Maar heb je dit gevoel alle dagen en wil je stoppen? Probeer je dan te bedenken dat het jammer is van de tijd en energie die je al aan je school hebt besteed! Je kansen op een goede baan nemen ook af wanneer je je diploma niet haalt. Je staat er echt niet alleen voor. Er zijn vele mogelijkheden om hulp te krijgen zodat je je opleiding wel af kunt maken. Praat eens met iemand in de buurt, met de ouders van een vriend of vriendin, of met een leraar of een decaan op school. Of ga langs bij het CWI. 

Ook bestaan er andere leermethoden en begeleidingstrajecten die misschien beter bij je passen. Veel jongeren gaan dankzij deze hulp vaak weer verder met leren. Het CWI heeft daar alle informatie over en kan soms ook bemiddelen, bijvoorbeeld in een werk/leertraject bij een bedrijf. Kijk ook eens in de rubriek Werken en leren op deze site. Zonder diploma is het een stuk lastiger om een baan te krijgen. Maar gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een diploma te halen. Maak er gebruik van!

Kosten

Tot en met je zeventiende hoeven je ouders geen lesgeld voor je te betalen. Daarna wel. Boven op het lesgeld komen nog allerlei andere kosten: boeken, materialen, vervoer en levensonderhoud. In sommige gevallen is het mogelijk een Tegemoetkoming Studiekosten - een basistoelage en eventueel een tegemoetkoming in de directe kosten te krijgen. Ben je niet meer leerplichtig en willen je ouders je opleiding niet betalen, dan kun je een renteloze lening aanvragen. Ga naar de Helpdesk en lees onder Geldzaken hoe je dit regelt!

Werken en leren

BBL of BOL?

Welke leerroute is voor jou het meest geschikt?

Lees meer